Bandenvernieuwing - Kies de Beste Band: Portal voor professionals

Bandenvernieuwing

Bij gebruik van een auto of ander motorvoertuig slijt het profiel van de banden. Als de banden dan vervangen moeten worden kan je kiezen voor nieuwe of vernieuwde banden.

Vernieuwde banden

Bij een vernieuwde band wordt op een band (waarvan het karkas nog in prima staat is) een nieuw loopvlak aangebracht. Bandenvernieuwing is een bewezen technologie die al decennialang wordt toegepast bij bedrijfswagens, bussen, touringcars, landbouwmachines, maar ook bij raceauto’s en vliegtuigen. Veel bedrijfswagens worden voorzien van vernieuwde banden. Bij vliegtuigen voor de commerciële luchtvaart worden banden gemiddeld zelfs 6 keer vernieuwd. Bandenvernieuwing voor personenauto’s vindt in Europa relatief weinig plaats. 

Voordelen

Het vernieuwen van banden kost door het hergebruik van het karkas van een bestaande band aanzienlijk minder energie, CO2-uitstoot en natuurlijke hulpbronnen dan het produceren van een geheel nieuwe band. Ter illustratie: voor een nieuwe vrachtautoband is bijna 100 liter olie en 60 kilo aan grondstoffen nodig. Voor een vernieuwde vrachtautoband is dat 30 liter olie en 15 kilo grondstoffen, dus ongeveer 70-75% minder. De productie van een nieuwe vrachtautoband kost zo’n 220 kg CO2. Voor de productie van een vernieuwde band is dat zo’n 40 kg, dus ongeveer 80% minder.* Op basis van de km-kostprijs zijn vernieuwde banden duidelijk goedkoper dan nieuwe banden.

Prestaties

De prestaties van vernieuwde banden zijn lastig te vergelijken met die van nieuwe banden. Vernieuwde banden hebben momenteel nog geen bandenlabel. Het bandenlabel is er sinds 2012 en op 1 mei 2021 is een nieuw bandenlabelBandenvernieuwing artikel VN met enkele aanvullende verplichtingen ingegaan. Het bandenlabel geeft informatie over de brandstofefficiëntie (rolweerstand), de grip op nat wegdek (remweg) en het (externe) afrolgeluid van nieuwe banden. In de Europese verordening van het nieuwe bandenlabel is opgenomen dat het bandenlabel op termijn waarschijnlijk ook voor vernieuwde banden gaat gelden, zodra daarvoor een geschikte testmethode is ontwikkeld. De Europese Commissie laat hiervoor eerst een studie uitvoeren.

Veiligheid

Voor vernieuwde banden geldt een verplicht keurmerk UN-ECE-R109. Alle vernieuwde banden krijgen een uitgebreide controle en zijn onderworpen aan dezelfde prestatie- en veiligheidstesten als nieuwe banden voordat ze in de verkoop gaan. Net als nieuwe banden krijgen ze een E-markering die wordt gecombineerd met een numerieke code voor het land dat de goedkeuring heeft verleend. Voor Nederland is dit ‘E4’. Bovendien staat op de band een ‘R’ of volledig ‘Retreaded’, het Engelse woord voor ‘vernieuwd’.

* Cijfers afkomstig van de branche zelf

Bandenvernieuwing artikel VN

CAMPAGNES

BANDENLABEL 2021

Nieuw bandenlabel

WINTERBANDEN CAMPAGNE

september - februari

WINTERBANDEN CAMPAGNE

ZOMERBANDEN CAMPAGNE

maart - september

ZOMERBANDEN CAMPAGNE

VEILIGHEID CAMPAGNE

doorlopende campagne

VEILIGHEID CAMPAGNE

BANDENSPANNING CAMPAGNE

doorlopende campagne

BANDENSPANNING CAMPAGNE

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF!